• slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
zwiń Dzisiaj
Czwartek
24 kwietnia 2025

Aleksego, Feliksa, Grzegorza, Horacego
zwiń Artykuły
zwiń Waluty
Kursy średnie NBP
z dnia 2025-04-24

euro 1EUR PLN
dolar 1USD PLN
frank 1CHF PLN
funt 1GPB PLN
zwiń Partnerzy
iped
Izba Przemysłowo - Handlowa w Rzeszowie
Bank Pekao SA
VCC
Patronat medialny:
TVP Rzeszów
Radio Rzeszów
Radio Leliwa
Biznes i Styl
Carpatia Biznes
Expres Jarosławski
gospodarkapodkarpacka.pl
Nowe Podkarpacie - Tygodnik regionalny
Obserwator Lokalny
Resinet.pl
Tygodnik Sanocki
Tygodnik Sztafeta
VIP Biznes i Styl
Życie Podkarpackie
zwiń Polecamy
google.pl
onet.pl
wp.pl
interia.pl
zwiń Radio Taxi

OSM Jasienica Rosielna: Od dekady ekologia numerem 1

Priorytetem Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jasienicy Rosielnej od 10 lat są produkty ekologiczne. Od 2016 roku wyroby jasienickiej firmy są wolne od jakichkolwiek dodatków chemicznych. To ewenement w skali kraju.

Zarząd firmy podjął taką decyzję ze świadomością, że jest to jak na obecne czasy niepopularne rozwiązanie. Ryzyko było duże, jednak założeniem OSM Jasienica Rosielna jest działanie zgodnie z tak zwaną „czystą etykietą”, czyli eliminowaniu z produkcji substancji dodatkowych posiadających oznaczenia E.

Od 2007 roku wyroby ekologiczne z Jasienicy są pod stałym nadzorem jednostki certyfikującej – firmy COBICO przeprowadzającej audyty potwierdzające spełnienie wymagań w zakresie przetwórstwa produktów rolnictwa ekologicznego. Odzwierciedleniem zgodności z systemem kontroli i certyfikacji produkcji ekologicznej jest wspólnotowy znak UE „Rolnictwo ekologiczne” umieszczony na opakowaniach. Taki znak posiadają między innymi: Mleko Spożywcze Podkarpackie, Twaróg Chudy i Twaróg Półtłusty Wiejski z Jasienicy, Masło Ekstra, Osełka, Kefir z Jasienicy, Serek Fromage z Jasienicy.

Mleko pochodzi z certyfikowanych gospodarstw rolniczych, głównie z gminy Jasienica Rosielna i gmin ościennych, w których nie stosuje się środków chemicznych, do ochrony roślin i nawozów sztucznych. Gospodarstwa te podlegają ponadto stałym inspekcjom.

Warto wiedzieć, że w dobie chorób cywilizacyjnych spożywanie produktów ekologicznych sprzyja zachowaniu zdrowia i wiąże się obniżeniem ryzyka rozwoju otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy. Zawierają bakterie kwasu mlekowego. Charakteryzują się przyjemnym lekko kwaśnym smakiem.

W 2016 roku w stosunku do 2015 wzrost skupu surowca ekologicznego był bardzo wysoki, co przedłożyło się na wzrost sprzedaży wyrobów ekologicznych.

Gratulujemy świetnych wyników i podjętego ryzyka, które jednak opłaciło się spółdzielni.

<< Powrót

Administrator Portalu: Centrum Promocji Biznesu 35-114 Rzeszów, ul. Szarych Szeregów 5, tel/fax: (17) 852 56 46

Kontakt z administratorem portalu